10 numara esaret!

10 numara esaret!

Pahalı mazotun kamyoncu esnafının belini büktüğünü dile getiren Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Can, mazotun çok pahalı olmasından dolayı kamyoncunun 10 numara yağ yaktığını söyledi.

Konya'da geçtiğimiz günlerde bir grup nakliyeci, şehirlerarası yolu trafiğe kapatarak mazot ve kamyonculardan istenen belgelerin yüksek fiyattan verilmesini protesto etmişti.  Nakliyeciler ile polis arasında uzun süren tartışmalar yaşanmış, çevik kuvvetin araya girmisiyle birlikte olaylar büyümeden önlenmişti. Zorunlu dijital takograf cihazının 2 bin lira olması ve cihazı taktırmayanların muayeneden geçememesi kamyoncuları isyan ettirmişti. Önceki günlerde resmi gazetede yayımlanan karara göre cihaz zorunluluğu 1 yıl ertelendi. Kamyoncular da karar üzerine rahat bir nefes aldı. Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Can, kamyoncuların yıllardır çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Ancak sosyal medya üzerinden bazı kamyoncuların kontak kapatma eylemi yapacağı konusunda duyum aldıklarını ifade eden Can, “Bu durum bizi Gezi Olayları'nı hatırlattı. Senaryonun aynı olduğunu düşündüm. İşin başında olan ve bu işin başını çeken kimse yok. Geçen hafta Cuma günü konuyla ilgili üyelerimize mesaj çektik. Bizzat bizi arayıp soran arkadaşlara durumu ilettik. Haklarımızı demokratik bir yolla ararız. Geçen hafta gerçekleşen olaylarda kamyoncunun hak araması gibi bir şey yok. Seçimlere kısa bir süre kala böyle bir eylem yapılıyor. Ben bunun altında art niyet ararım. Biz bu şekilde hiç kimseye taraf olamayız. Bizim odamıza üye olanlar o eyleme katılmadı” dedi.

KAMYONCU MAZOT ALAMIYOR

“Kamyoncu artık petrol ofislerinin yolunu unutmuş durumda” diyen Başkan Can, mazotun çok pahalı olmasından dolayı kamyoncunun 10 numara yağ yaktığını söyledi. Kamyoncunun aynı zamanda K1 sorunu ile de mücadele ettiğini ifade eden Can, “Devlet bu belgeyi 18 bin liraya satıyor ama kamyoncu işi bıraktığında bu belgeyi başkasına devredemiyor. Oğluna ya da hanımına bırakması gerekiyor. Kamyoncu arabasını satacağı zaman belgeyi de satmak istiyor ama bunu gerçekleştiremiyor. Oğlu aynı işi yapmak zorunda mı? Son 2-3 ay içerisinde  dijital takograf meselesi de çıktı. Diğer illerdeki oda başkanları ve federasyon başkınımız ile görüşüyoruz. Esas sıkıntı şu. Hükümet bizimle ilgili yasa çıkartıyor ama en son bizi duyuruyor. Yasayı çıkarıyor. İşleme koyuyor ondan sonra biz duyuyoruz. Bir yasa çıkarken bu kurumun bir federasyonu, konfedarasyonu var denilmiyor. Bizim sıkıntımız burada” diye konuştu.  Dijital takograf ile ilgili sorunu ortadan kaldıklarını belirten Can, “Biz Başbakanımız durumu ilettik ve istediğimiz şekilde resmi gazetede yayınlandı. İlk boyutta şunu yaptık. Dosya halinde Başbakanımıza ve Ulaştırma Bakanımıza yılbaşına kadar muayene istasyonları bunu istemesin dedik. Seçimlerden sonra tekrar oturalım dedik ve karara bağladık. TIR'lar tekrar muayene istasyonundan geçebilecek. Biz zaten sorunlara çözüm arıyoruz ve çalışıyoruz. Yol kapatma eyleminin amacı farklıydı” açıklamasını yaptı.

1 MİLYAR AVRO DIŞARIYA GİDECEKTİ

Dijital takografın Türkiye'deki kamyonculara yönelik olmadığını ve yasanın ilk çıktığı günden beri gerekli eleştirileri yaptıklarını kaydeden Başkan Can, “Benim nakliyecim yurt dışında çalışmıyor. Türkiye içerisinde çalışan 800 bin kamyoncuya bunu dayatamazsın. Avrupa Birliği'ne uyumlu olunmasını gerek yok. Aynı şekilde bize dayatılan  dijital takografı Avrupa 2017 yılında terk edecek. Burada bir rant var. 17 Aralık operasyonlarına kadar uzanan bir dayatmadan bahsediyoruz. Bu yasayı isteyen müdür 17 Aralık operasyonundan sonra görevden alındı. Eğer bu  dijital takograf kullanırsa 1 milyar Avro yurt dışına çıkacak. Sadece  dijital takograf takmak yetmiyor. Avrupa üretimi olduğu için şoför bilgisi indiriliyor ve her 3 ayda bir araç bilgisi indiriliyor. Bu şekilde 50 Avro gibi para alıyorlar. Emniyet Teşkilatı da elindeki sistemi değiştirecek. Bunlara yapmaya gerek yok. Yerli üreticiler Avrupa'nın 2017 yılında geçeceği hizmeti çoktan hazırladılar. 600 liraya da ücret verilecek. Avrupa çıkışlı olunca 2 bin lira artı KDV deniliyor” dedi.

YENİ KAMYON GARAJI YAPILIYOR

Yeni kamyon garajının temelini de birkaç gün içinde atacaklarının müjdesini veden Başkan Can, “Belediye hazinenin arsasını üzerine almak için uğraştı. Hazineden arsa alındı ve Adana-Aksaray çevre yolu üzerinde 200 bin metrekarelik bir alana yapılacak. Türkiye'nin en büyük ve en modern kamyon garajı Konya'ya yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek işletmesini bize devredecek. Bu alanın içerisinde 10 bin metrekarelik bir alanda maliyenin yeri olduğu öğrenildi. Bunu çözmek için belediye 3 ay uğraştı. Bazı şeyler hadi demeyle olmuyor ki.

1 yıl içerisinde bin TIR'ı alabilecek şekilde yapılacak. İçerisinde Hotel, AVM, spor salonu Türk Hamamı olacak. En büyük ihtimalle 2016 yılının sonunda faaliyete geçecek. Büyükşehir Belediye Başkanımızın emeği büyük” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.