A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

10 Muharrem Kerbela

10 Muharrem Kerbela

Hz. Hüseyin’in şehid edilmesi…

Bir gün Efendimiz (sav) Cibril ile baş başa görüşüyorlardı. Ummü Seleme’ye içeriye kimseyi almayın talimatını verdi. Hüseyin küçük olduğu için dinlemeyip içeri daldı dedesinin kucağına oturdu. Efendimiz O’nu öpüp okşadı. Cebrail (as) ama ümmetinden olanlar bir gün Kerbela’da O’nu şehid edecekler dedi. Oradan biraz kırmızı toprak getirdi. O toprağı Ümmü Seleme annemiz bir kavanoza koydu. Bu toprak kana döndüğünde şehid olacak buyurdular.

Hz. Hasan’ın vefatından sonra Küfeliler Hz. Hüseyin’i Halife yapmak üzere davet ettiler.

Hz. Hüseyin (ra) önden amcasının oğlu Müslim bin Akil’i Kufe’ye 9 Temmuz 680  miladi yılında gönderdi. Müslim Hz. Hüseyin’e Küfe’de biat almaya başladı.

Yezid bu olayı duyunca Kufe Valisi Numan bin Beşir Ensari’yi görevden aldı yerine Basra Valisi Ubeydullah bin Ziyad’ı tayin etti.

Ziyad Müslim’in peşine düştü. Biat eden Kufeliler dağıldılar gece yarısı Müslim yaşlı bir kadının evine gitti. İhbar üzerine Ziyad Müslim’i yakalattı ve idam ettirdi. (Ms. 680 yılında)

Hz. Hüseyin’in bu olaylardan haberi olmadığı için 72 kişilik küçük bir gurubla Kerbela’ya geldi.

Abdullah bin İbni Abbas vazgeçirmek için çok uğraştı ama ikna edemedi Kerbela’ya geldiler.

Rey Valiliği’ne Ömer bin Saad’ı getirdi. 6000 bin kişilik bir orduyla Hz. Hüseyin’in etrafı sarıldı

Ömer bin Saad’a sakın Hüseyin’e zarar verme dediler ama şöyle dedi biran düşündü öldürsem ateş var, valilikte tat var dedi. Mezerret ordusunun başına geçti.

Hz. Hüseyin’in teklifi.

1- Bırakın biz Medine’ye geri dönelim.

2- İzin verin Yezid bin Muaviye ile görüşeyim.

3- İslam beldelerinden birinde cihadla meşgul olayım

Hz. Hüseyin’in teklifi kabul edilmedi çünkü arkasında atlı süvari gücü yoktu.

10 Muharrem 9 hicri: 64 senesinde 680. 57 yaşında şehid edildi.

Oğlanları da kucağında şehid oldular. Zurab b.  Serikut Hz. Hüseyin’in kolunu kesti Sinan bin Enes Hz.Hüseyin’i arkadan okla vurdu. Şibli bin Yezid Hz. Hüseyin’in başını kesti. Top gibi oynadı kellesini sonra Havle bin Yezid’e verdi Havle bin Yezid Hz. Hüseyin’in başını evine götürdü bunu gören eşi o gece boşandı.

Hz. Hüseyin’in başı Yezid’in önüne gelince elindeki çomakla dudaklarına vuruyor sağa sola çeviriyordu alay ediyordu sonra olaya karışanların ileri gelenlerinin de hepsi öldü.

Hz. Hüseyin’in kız kardeşi Zeyneb’i Şamlı bir ahlaksız cariye almak istedi. Güzel bi konuşma yapan Zeyneb onları susturdu kalanlar hapsedildi bir müddet sonra Medine’ye gönderildi 10 bin kişilik bir ordu Medine ve Mekke’de zulüm yaptı Kabe kuşatıldı. Yezid öldü. Tekrar Kabe kuşatıldı Abdullah bin Zubeyr yakalandı idam edildi 7 gün cesedi darağacında kaldı.

Yıllar geçiyor ki ya Muhammed (sav)

Aylar bize hep muharrem oldu

Akşam ne güneşli bir geceydi

Eyvah oda dalluleylu matem oldu. (M.Akif)

 

Sonra 10 bin kişilik bir ordu başında komutan Müslim bin Ukbe’yi Medine’ye gönderir binlerce insan şehid edilir Kabe kuşatılır. 40 gün bu kuşatma devam eder Kabe yıkılır Hacerul Esved Taşı 4 parçaya bölünür hicri 64. Yılı. Bu sırada Yezid ölür kuşatma kalkar yerine oğlu Yezid bin Muaviye gelmiştir o iyi niyetli bir insandı. 40 gün sonra oda ölür, yerine diğer zalim oğlu geçer Kabe bu zalim tarafından tekrar kuşatılır. Abdullah bin Zübeyir Kabe’nin reisidir yakalatır idam ettirir. 7gün 7 gece o sıcakta asılı kalır.

Allah (c.c) bu ümmete Kerbela’dan ders çıkarıp iradeyi Allah ve Resulü’nden başkasının emrine verdirmesin.

Bilvesile hicri yılınızı, aşurenizi tebrik eder, dar’eyin saadeti dilerim.

Selam ve dualar. 10 Ekim 2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR